«Ν’ αντιγράψεις ένα συγγραφέα είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ν’ αντιγράψεις πολλούς είναι έρευνα.»

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

παράσιτα



• ΨΑΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας, τρίψτε σε σκόνη, μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν!

• ΣΟΔΑ ΓΙΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ
Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια στο σπίτι ή το γκαράζ, τα απομακρύνει; Αλλά μετά λίγες μέρες χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα και μαζέψτε την.

• ΕΝΤΟΜΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και φυτά, εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων, μια κουταλιά σπορέλαιο, σε ένα γαλόνι νερού, ανακατέψτε το καλά και λούζετε με αυτό τα δένδρα και φυτά, μέσα και έξω απ' το σπίτι, κάθε μια ή δύο εβδομάδες.

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Αν έχετε γυμνοσαλίγγαρους (slugs) στον κήπο σας, βάλτε σε ένα βαθύ πιάτο, μια κούπα από μείγμα μισής μπύρας και μισού νερού. Η μυρωδιά θα τα προσελκύσει και το υγρό θα τα πνίξει.

• ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ
Σε τρεις κούπες νερού, προσθέστε δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο, μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό), βράστε το μείγμα μέχρις ότου μείνουν μόνο 2 κούπες νερού. Στραγγίξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και φυτά ή λαχανικά σας, είναι αποτελεσματικό για ένα μεγάλο αριθμό εντόμων, φθηνό, και προ παντός αβλαβές για την υγεία σας.



• ΣΚΟΥΡΙΑ
Για να μην σκουριάσουν τα μεταλλικά εργαλεία του κήπου πριν τα αποθηκεύσετε για το χειμώνα αλείψτε τα με λίγο λάδι.

• ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΙΣΜΑ
Τα φυτά σας θα ζήσουν δύο εβδομάδες χωρίς πότισμα, αν γεμίσετε την μπανιέρα με βρεγμένες εφημερίδες και τα τοποθετήσετε πάνω τους, αφού πρώτα τα ποτίσετε καλά. Στη συνέχεια, τα ψεκάζετε με νερό και τα σκεπάζετε με νάιλον σακούλες προσέχοντας όμως να μην ακουμπούν στα φύλλα

• ΓΥΜΝΟΣΑΛΙΓΓΑΡΟΙ
Γλιτώστε από τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια που τρώνε τα φυτά, σκορπίζοντας γύρω από τις ρίζες τους ένα παχύ στρώμα στάχτης ή χοντρής άμμου, στο οποίο δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν.

• ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Σώστε τα λουλούδια σας από τους μικρούς πράσινους ή μαύρους μύκητες, ψεκάζοντάς τα με ένα ελαφρύ διάλυμα από νερό και υγρό απορρυπαντικό. Αφήστε το για 5-10 λεπτά και ξεπλύνετέ τα καλά.

έξυπνες λύσεις



• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη, διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά, κλείνοντας την πόρτα, ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο, αν ο χώρος είναι μεγάλος, και αφήνοντάς το να καεί. Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!


• ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ
Μαγειρική σόδα: Ρίξτε 1/2 φλιτζανιού σόδα μέσα στο σωλήνα και προσθέστε 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι. Αφήστε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε αρκετό καυτό νερό.
Εναλλακτικά, αντί για ξίδι χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού αλάτι και στη συνέχεια ρίξτε 6 φλιτζάνια καυτό νερό. Αφήστε όλη τη νύχτα και την άλλη μέρα αφήστε να τρέξει στο σωλήνα άφθονο νερό.

• ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ
Ξίδι και χαρτί κουζίνας: Για να αφαιρεθούν τα σκληρά υπολείμματα από άλατα που συσσωρεύονται γύρω από τις βρύσες, θα πρέπει πρώτα να μαλακώσουν, κάτι που επιτυγχάνεται με την κάλυψή τους με χαρτί κουζίνας βουτηγμένο με ξίδι. Αφήστε για μία ώρα και στη συνέχεια καθαρίστε. Οι βρύσες σας θα είναι πεντακάθαρες και γυαλιστερές.
Όσο για το «τηλέφωνο» του ντους, μπορεί και αυτό εύκολα να απαλλαχθεί από τα άλατα που φράζουν τις μικροσκοπικές τρύπες από όπου βγαίνει το νερό. Αν είναι μεταλλικό, βάλτε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια νερό και 1/2 φλιτζανιού ξίδι. Βουτήξτε το εξάρτημα ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα και βράστε για 15 λεπτά. Αν είναι πλαστικό, τότε αφήστε το βουτηγμένο για μία ώρα μέσα σε ένα διάλυμα από 2 φλιτζάνια λευκό ξίδι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.

• ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΑΤΑ
Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείμματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τις με ένα μαλακό πανί, νοτισμένο με baby oil. Θα γλιτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (1)
Ρίξτε στις σωλήνες βραστό ξύδι, σε μικρές συχνές ποσότητες. Αφήστε το 10-15 λεπτά, μετά ξεπλύνετέ το με βραστό νερό. Αν χρειαστεί επαναλάβετέ το.

• ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΩΛΗΝΩΝ (2)
Ρίξτε στη σωλήνα μισή κούπα σόδα μαγειρική και μία κούπα ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει επί 10 λεπτά, και μετά αδειάστε μία τσαγιέρα βραστό νερό.

• ΒΟΥΛΩΜΕΝΟΙ ΝΕΡΟΧΥΤΕΣ
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για τους βουλωμένους νεροχύτες με λίπη είναι να ρίξετε στη σωλήνα μια κούπα αλάτι και μια κούπα σόδα μαγειρικής και μετά βραστό νερό.
• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΙΣ ΣΩΛΗΝΩΣΕΙΣ
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις υδραυλικών πάντα καθαρές, ενώ ταυτόχρονα τις απολυμαίνει.


• ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
Μαγειρική σόδα και ξίδι: Ρίξτε στη λεκάνη σόδα και στη συνέχεια ψεκάστε με ξίδι και τρίψτε καλά με το ειδικό σκουπάκι. Η λεκάνη θα καθαρίσει τέλεια και θα μυρίζει όμορφα.
Για το βαθύ καθαρισμό της μπανιέρας απλώστε σε ένα σφουγγάρι ξίδι και σκουπίστε την. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη σόδα σαν να ήταν σκόνη καθαρισμού και τρίψτε δυνατά με ένα υγρό σφουγγάρι. Ξεβγάλετε καλά.
Για να απολυμάνετε τα πλακάκια του μπάνιου σας και να τα κάνετε να λαμποκοπάνε, χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζανιού ξίδι σε 3 λίτρα νερό.

• ΣΤΑΛΕΣ ΒΡΥΣΗΣ
Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το ρυθμικό ήχο της στάλας που πέφτει από μια βρύση που στάζει.. Περιμένοντας τον υδραυλικό, δέστε έναν σπάγκο γύρω από τη βρύση και αφήστε τον ως τον πάτο του νιπτήρα. Οι σταγόνες θα ακολουθούν τον σπάγκο.και θα πέφτουν αθόρυβα..

• ΘΑΜΠΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ
Για να αποφύγετε το θάμπωμα στους καθρέφτες του λουτρού όταν κάνετε μπάνιο ρίξτε πρώτα στη μπανιέρα 2-3 εκ. κρύο νερό προτού ρίξετε το ζεστό. Έτσι οι υδρατμοί μειώνονται αισθητά!!

• ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΛΑΤΑ
Φτιάξτε εξαιρετικά αρωματικά άλατα για το μπάνιο σας, γεμίζοντας τα άδεια μπουκάλια από τα αρώματά σας με χοντρό αλάτι. Κλείστε τα μπουκάλια καλά και αφήστε τα για 1-2 μήνες προτού χρησιμοποιήσετε αυτό το αλάτι.

• ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες μπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να.γαριάζουν και να φαίνονται λερωμένες. Για να μην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε, βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετέ τις στο πρόγραμμα για τα χρωματιστά ρούχα. Κρεμάστε τις στη θέση τους μόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο..Έτσι θα φτιάξουν και τα σημεία που έχουν τσαλακωθεί..








Τα αποσμητικά χώρου


Δώστε αίσθηση φρεσκάδας στο σπίτι με οικολογικό τρόπο.

1. Αερίζετε συχνά,έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας του σπιτιού.

2. Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό πορτοκάλι,αφού πρώτα βγάλετε το εσωτερικό του.Θεωρείται ιδιαίτερα καλό για την τουαλέτα.

3. Βάλτε 1-2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα φυσικής βανίλιας σε μικρά σκεύη σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

4. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να απορροφήσει τις όξινες μυρωδιές.Αποτελεί πολύ καλή λύση για τα τασάκια και για τον πάτο του κάδου απορριμάτων.

5. Ψεκάστε ξίδι στον αέρα ή τοποθετήστε ένα μπολ με ξίδι σε ένα τραπέζι για ώρες.Εξουδετερώνει τις αλκαλικές μυρωδιές.Το ίδιο μπορείτε και στο εσωτερικό του ψυγείου,για να το καθαρίσετε ή για να "τραβήξει" μυρωδιές φαγητών.

6. Ψεκάστε ίση ποσότητα χυμό λεμονιού και νερού.Αρωματίζει ευχάριστα.

7. Βάλτε σταγόνες αιθέριου ελαίου σε έναν ψεκαστήρα γεμάτο νερό και ψεκάστε το σπίτι.Εναλλακτικά,βάλτε αιθέριο έλαιο σε βαμβάκι και τοποθετήστε το στο δωμάτιο.

8. Κόψτε ένα μήλο σε φέτες και βάλτε το μαζί με ξυλαράκια κανέλας σε ένα μπολ με νερό.Ζεστάνετέ το για λίγο στο φούρνο.

9. Η κανέλα βοηθάει πολύ επίσης στο να φύγει η μυρωδιά του ψαριού.Βράστε τη για αρκετή ώρα και θα κάνει θαύματα.


10 Πάνω στα ζεστά καλοριφέρ ένα μπολάκι με ξυλάκια και σκόνη κανέλας.

11. Βάλτε λίγες σταγόνες άρωμα πάνω στη λάμπα κάθε δωματίου.

12. Φτιάξτε αρωματικές πέτρες!Ανακατέψτε μισό φλυτζάνι αλάτι και μισό φλυτζάνι αλέυρι σε ένα μπολ.Προσθέστε 1/4 κουτ. του γλ. αιθέριο έλαιο και 2/3 νερό βράζει.Ανακατέψτε καλά τα υλικά,πλάστε μικρές σφαίρες και αφήστε τες να κρυώσουν.Μετά τοποθετήστε τες στα σημεία του σπιτιού που θέλετε.